Національний банк України запропонував перейменувати монети найменшого номіналу з копійки на крок. Історично термін "шаг" використовувався для дрібних монет у період Гетьманщини аж до Української революції 1917-1921 років.

Зазначається, що курс обміну між копійкою і кроком буде 1:1.

Глава НБУ Андрій Пишний пояснив, що після великого дослідження історії грошового обігу України стало очевидним, що термін «копійка» тісно пов'язаний з періодом окупації Москви.

Він наголосив, що в міру того, як Україна повертає собі свою культурну та історичну ідентичність, дуже важливо також відновити суверенітет своєї грошової системи, усунувши будь-які асоціації з Москвою. Термін «шаг» було обрано, оскільки він відображає власну спадщину України.

Скріншот з порталу НБУ

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово "шаг", – зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

Популярні новини зараз

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Читайте також:

Українцям виплатять гроші на комунальні послуги: пережити зиму вистачить

ПриватБанк "віджимає" гроші простих українців: будь-яка сума зникне у моменті, а договір розірвуть

Зарплата в Україні поменшає: що приготувала владу і куди підуть гроші народу