Адріан Прокіп, експерт з енергетики з Українського інституту майбутнього, представив прогноз поточної та майбутньої енергетичної ситуації в Україні, зокрема щодо відключень електроенергії.

За його словами, ситуація з відключеннями може покращитися до середини тижня, якщо не буде подальших інтенсивних обстрілів. Однак з наближенням холодних місяців очікується зростання споживання електроенергії, що може призвести до нових дефіцитів та відключень, аналогічних тим, що були у липні.

Незважаючи на можливі короткострокові покращення, прогноз на осінь та зиму залишається складним. У міру зниження температури споживання електроенергії збільшиться, що, ймовірно, спричинить значний дефіцит.

Ситуація може відображати умови липня, коли відключення електроенергії були непослідовними, у деякі дні з тривалими відключеннями, а в інші взагалі без них.

На лівому березі України спостерігається більший дефіцит енергії, порівняно з правим, частково через доступність імпорту енергії з Європи.

Очікується, що зима буде такою ж складною, якщо не більш складною, ніж зима 2022-2023 років.

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Блекаут

Наявність та ефективність систем протиповітряної оборони відіграватимуть вирішальну роль у захисті енергетичної інфраструктури від подальшої шкоди, яка в іншому випадку могла б посилити дефіцит енергії.

Прокіп підкреслює, що хоча короткострокові поліпшення можливі, загальна енергетична ситуація в Україні, швидше за все, залишиться нестабільною в холодну пору року, при цьому збережуться ризики значних відключень.

«Ситуація восени і взимку буде подібною до тієї, що була в липні. Коли в одні дні відключення тривають по сім годин, а інші дні відбуваються без відключень взагалі. У нас втрачено дуже велику кількість потужностей, і що далі, то складніше їх відновлювати. Єдиний спосіб захистити інфраструктуру - це системи ППО. Їх у нас поки що недостатньо. Тому становище взимку значною мірою залежатиме від того, чи збільшаться поставки ППО. У будь-якому разі, ця зима не буде простішою за зиму 2022-2023 рр», - заявив експерт.

Читайте також:

Графіки відключень світла змінилися: в Укренерго та ДПЕК зробили попередження

Нові правила оформлення соціальної допомоги з вересня: що змінилося та як отримати

В Україні переглянули тарифи на комуналку: на що доведеться витратити найбільше