З наближенням холодного сезону українці знову стикаються із занепокоєнням про те, чи не ускладнять тривалі відключення електроенергії та перебої з опаленням зиму. Отже, як готуються енергетичні компанії та уряд України, і на що чекати громадянам?

Відповідну інформацію надали на офіційній сторінці Facebook «Рада національної безпеки та оборони України».

Єдина енергетична система України складається з 76 гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станцій, 26 теплових електростанцій, 4 атомних електростанцій, 12 сонячних та 8 вітрових електростанцій, всі вони з'єднані мережею ліній електропередач довжиною 22 500 кілометрів зі 135 трансформаторними.

Одним із ключових завдань є підтримання балансу між виробництвом та споживанням електроенергії. В даний час Україна виробляє до 11,5 ГВт·год, але пікове споживання досягає більше 13 ГВт (і навіть досягло 18 ГВт минулої зими). Це залишає розрив у 2,4 ГВт·год між виробництвом та попитом у години пік.

Хоча імпорт електроенергії допомагає, оскільки до 1,7 ГВт поставляється із сусідніх країн, цього все одно недостатньо для покриття дефіциту. Україна веде переговори щодо збільшення імпорту до 2,2 ГВт, але навіть це не покриє дефіцит, спричинений пошкодженням теплових та гідроелектростанцій внаслідок російських атак.

Хоча президент Зеленський обіцяв 1 ГВт нових потужностей за рахунок невеликих газопоршневих або турбінних електростанцій, вони не будуть введені в експлуатацію цієї зими. Наприклад, запуск мобільної електростанції потужністю всього 28 МВт зайняв понад рік.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Крім того, багато ключових об'єктів залишаються без роботи: ДніпроГЕС зупинено, київські ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 сильно пошкоджені, а Харківську ТЕЦ-5 зруйновано. Шість реакторів на Запорізькій АЕС можуть кардинально змінити ситуацію, але вона залишається під контролем Росії із березня 2022 року.

Чинники, що впливають на надійність енергопостачання України:

Російські ракетні удари по критично важливій інфраструктурі залишаються серйозною проблемою. Теплові електростанції, трансформаторні підстанції та інші елементи енергосистеми можуть знову стати об'єктами нападу, що спричинить дефіцит електроенергії в періоди пікового попиту взимку. Україна працює над зміцненням своїх енергетичних об'єктів, а Укренерго зводить бетонні огорожі довкола підстанцій. Проте захистити всю систему від масштабних атак практично неможливо.

Відключення світла

Непередбачуваність, що оточує українські атомні електростанції, може становити значні ризики. Наразі один реактор на Хмельницькій АЕС та три на Рівненській АЕС перебувають на ремонті, що призводить до зниження потужності. Хоча ремонтні роботи йдуть з випередженням графіка, все ще існує стурбованість тим, що може статися, якщо більше реакторів вийдуть з ладу взимку.

Також сувора зимова погода може збільшити дефіцит енергії. Коли температура різко знижується, попит на електроенергію різко зростає, що ще більше навантажує систему.

Україна стикається з проблемами, пов'язаними з відновлюваними джерелами енергії, оскільки багато вітрових та сонячних електростанцій розташовані на окупованих Росією територіях. Крім того, у країні не вистачає потужностей для зберігання електроенергії, щоб ефективно керувати піковим попитом.

Чого українці можуть очікувати цієї зими?

Оскільки інформація про вироблення енергії та стан ремонтів тримається в таємниці з міркувань безпеки, експерти намітили кілька сценаріїв майбутньої зими:

Оптимістичний сценарій: якщо 8-9 ядерних реакторів залишаться у робочому стані, а зима буде м'якою, близько 3 ГВт пошкодженої потужності може бути відновлено. У цьому випадку відключення електроенергії може тривати до 12 годин на день.

Песимістичний сценарій: якщо буде відновлено лише 2 ГВт потужності, 6-7 ядерних реакторів залишаться в робочому стані, а зима буде суворою, ситуація може стати катастрофічною, що призведе до серйозного дефіциту електроенергії та відключень, що триватимуть до 20 години на день.

Найгірший сценарій: якщо російські атаки продовжаться і ключові енергетичні об'єкти будуть пошкоджені, українці можуть зіткнутися із тривалими відключеннями протягом усієї зими, з нестачею електроенергії чи опалення.

Блекаут

За словами Сергія Нагорняка, члена комітету з енергетики Верховної Ради України, якщо температура опуститься до -10 °C, громадяни можуть мати електрику лише 12-14 годин на день, а решта годин буде без неї.

Поки українські енергетичні компанії працюють над відновленням потужностей, що генерують, і нарощуванням обороноздатності, неможливо повністю виключити довгострокові відключення як для побутових, так і для промислових споживачів. Результат залежатиме від ефективності російських ударів, погоди та можливості введення в експлуатацію нових або відремонтованих об'єктів.

Незважаючи на труднощі, надія є. Україна отримала від США пакет фінансової допомоги на суму 800 мільйонів доларів для відновлення та модернізації своєї енергетичної інфраструктури. Під час недавнього візиту до США українські чиновники обговорили стратегію швидкого відновлення енергопостачання з американськими колегами.

Тим не менш, приватним особам та підприємствам рекомендується підготуватися до можливих перебоїв у подачі електроенергії, інвестуючи в резервні джерела живлення, такі як генератори, зовнішні акумулятори, сонячні панелі та інвертори, щоб краще впоратися з будь-якими надзвичайними ситуаціями у зимові місяці.

Читайте також:

Добами без світла: українців приголомшили диким сценарієм

Графіки відключень світла 5 вересня: у ДТЕК та Укренерго терміново попередили про зміни

Тут навіть ТЦК безсилі: із якими хворобами можуть не забрати на фронт