Україна готується до можливого тиску Міжнародного валютного фонду з метою девальвації гривні та підвищення податків.

Очікується, що це стане ключовим моментом у ході переговорів про розширене фінансування країни. Незважаючи на очікуваний поштовх МВФ у цьому напрямку, Україна чинить опір ідеї девальвації валюти.

Як повідомляє Bloomberg, Національний банк України особливо проти подальшого ослаблення гривні. З жовтня, коли було скасовано фіксований обмінний курс, гривні вже знецінилися більш ніж на 10%. За словами інсайдерів, подальша девальвація може підірвати зусилля НБУ щодо підтримки цінової стабільності.

Глава Нацбанку Андрій Пишний підтвердив, що обговорення з МВФ буде зосереджено на підвищенні спроможності країни генерувати внутрішні ресурси для покриття потреб державного бюджету. Він визнав проблему, але наголосив, що стимулювання внутрішнього ринку боргу матиме вирішальне значення для вирішення цієї проблеми.

«Завдання дійсно непросте. Ми бачимо, що в його вирішенні значну роль відіграватиме робота на внутрішньому борговому ринку», - сказав він.

НБУ

Популярні новини зараз

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Війна в Україні не закінчиться ні цього року, ні наступного: європейський міністр оборони зробив страшну заяву

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Тепер розпочнуться важкі часи: українців у Німеччині позбавляють статусу тимчасового захисту – що треба знати

Показати ще

Рекомендації МВФ, які можуть містити прискорення девальвації гривні та пом'якшення грошово-кредитної політики, спрямовані на зміцнення бюджету України за рахунок збільшення доходів у національній валюті. Це може потенційно зробити запозичення доступнішими для Міністерства фінансів. Однак такі заходи можуть не лише вплинути на економіку, а й нести політичні ризики.

Девальвація може принести користь експортерам, оскільки їхні доходи в іноземній валюті будуть конвертовані у більшу кількість гривень, тим самим збільшивши їх доходи у національній валюті та, отже, збільшивши податкові відрахування до державного бюджету. Незважаючи на це, зберігаються побоювання щодо можливих економічних та політичних наслідків таких рішень.

«Щоб допомогти закрити цю діру, МВФ планує спонукати центральний банк України девальвувати гривню швидшими темпами і пом'якшити свою монетарну політику на тлі помірної інфляції. Ці кроки покликані збільшити надходження до бюджету України в національній валюті та здешевити запозичення для Мінфіну», - кажуть фахівці.

Читайте також:

Податки в Україні "накрутять" до небес: МВФ поставив перед фактом - що чекає на простий народ

Українцям вирішили спростити життя: податки можна не сплачувати

Українців чекають нові космічні податки: який "сюрприз" підготувала влада