З 21 серпня тисячі українських біженців в Угорщині залишилися без даху над головою після суттєвої зміни політики угорського уряду, як повідомляє «rbc».

Нові правила, які фактично скасовують державне фінансування розміщення біженців із певних регіонів України, призвели до негайних та серйозних наслідків для багатьох.

Угорський комітет Гельсінкі повідомляє, що ця нова політика торкнулася близько 3000 українських біженців. Згідно з оновленими правилами, біженці із Західної України, регіону, який угорська влада вважає «безпечним», більше не мають права на державне житло, що субсидується.

Це призвело до того, що багато біженців змушені були залишити свої місця проживання, не отримавши альтернативних варіантів житла.

Human Rights Watch засудила рішення угорського уряду як згубне. Лідія Гал, старший науковий співробітник Human Rights Watch, розкритикувала цей крок як «жорстокий закон», який ставить біженців, які втекли від війни в Україні, у небезпечне становище.

Вона закликала Європейську комісію чинити тиск на Угорщину, щоб вона скасувала це рішення та виконала свої зобов'язання як держави-члени ЄС.

Популярні новини зараз

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Пообіцяли йому перемогу у війні: стало відомо, з ким міг радитися путін, нещодавно теж їздив до них

Лесю Нікітюк знайшли в кущах в рідному місті: "Гусінь мене не з'їсть"

Путін ще ніколи так не боявся, у нього залишилося замало часу: що зараз відбувається у Кремлі

Показати ще

Біженці

Угорський уряд запровадив нове становище у червні 2024 року, яке набуло чинності 21 серпня. Політика передбачає, що право на житло, що субсидується, мають лише біженці з 13 конкретних регіонів України, районів, які безпосередньо постраждали від війни. Західні регіони, які тепер вважаються безпечними, не підпадають під цю схему.

Деякі вразливі групи звільнено від безпосередніх наслідків цієї політики. Вагітні жінки, діти до 18 років з одним з батьків, особи з обмеженими можливостями та особи старше 65 років, як і раніше, можуть отримати субсидоване житло, якщо вони проживають в районі, що постраждав від війни.

Однак відсутність альтернативних рішень у сфері житла створює серйозну проблему для багатьох, хто більше не має права на державну підтримку.

Захисники прав людини закликають угорський уряд терміново скасувати новий указ. Відсутність підтримки та адекватних варіантів розміщення для біженців підриває їх доступ до основних соціальних послуг, включаючи охорону здоров'я та освіту, для яких потрібна зареєстрована адреса.

Ситуація залишається важкою, оскільки торкнуті біженці стикаються з невизначеністю та переміщенням, що наголошує на нагальній необхідності переоцінки поточної політики для забезпечення захисту добробуту та прав переміщених осіб.

Читайте також:

Нові грошові виплати у вересні: які українці та як можуть отримати допомогу

Ощадбанк увів у ступор українців: виплатить по 35 тисяч гривень на оплату комунальних послуг

Українцям виплатять по 20 тисяч гривень: як отримати потужну грошову допомогу